Stockholmsbörsen öppnade igår nedåt i likhet med de asiatiska börserna. Efter någon timme planade nedgången ut och kurserna började sakta med säkert att klättra uppåt. Cykliska aktier tog tag i taktpinnen och gick starkt, men stor hjälp av Getinge som agerade draglok och var med på vinnarlistan, och till skillnad från de flesta andra aktier kunde ståta med hyfsad omsättning.
När börsen stängde hade OMXS30 avancerat 1,5 procent till motståndet 786. Omsättningen var återigen sommarlåg och slutade på 7,9 miljarder kronor. Konsolideringen på OMXS30 har nu pågått i nio veckor och omsättningen har fallit under perioden. Indexet befinner sig fortfarande i samma kanal och de små volymerna gör att jag inte fäster så stor vikt vid det brus som små enskilda utbrott utgör. Det som däremot är intressant är att bottnar i konsolideringen stiger och kanalen blir snävare, vilket innebär att vi närmar oss ett utbrott. För att utbrottet skall bekräftas bör indexet ta sig förbi motståndsområdet kring 815 och nedåt är det 750 som håller emot. En ny spännande börsdag, initialt uppåt men sedan är det åter psykoligi, makrostatstik, rykten och PR-maskineriet västerut som påverkar mest.
Priserna på bostadsrätter sjönk med 1 procent mellan maj och juni, däremot steg villapriserna med 1 procent. Statistiken finns att läsa i sin helhet på www.maklarstatistik.se
Vi ser tydligt på den amerikanska S&P-500 terminen att det positiva börshumöret kommer att hålla i sig åtminstone under öppningen idag. Efter den svenska börsens stängning steg de amerikanska börserna ytterligare och har fortsatt att stiga efter de asiatiska börsernas uppgångar.
Håll speciellt koll på USA-statistiken och industriproduktionen i EU-området idag.
– 03.00 Storbritannien: Husprisindex (steg från -43,8 till -18,1)
– 03.00 Storbritannien: Omsättning detaljhandeln (+1,4 procent)
– 08.00 Finland: Konsumentpriser juni
– 08.15 Investor: Rapport
– 10.15 Riksbanken: Resultat omvänd repa
– 10.30 Storbritannien: Konsumentpriser juni
– 11.00 Tyskland: ZEW-index
– 11.20 ECB: Reparesultat
* 14.30 USA: Producentpriser juni
* 14.30 USA: Detaljhandel juni
* 16.00 USA: Osålda varor maj
– 14.30 Goldman Sachs: Rapport
– Olja: Opecs månadsrapport för juli
– Intel: Efter USA-börsernas stängning
Inledningsvis backade de amerikanska börserna, men fick sedan draghjälp av de pånyttfödda förhoppningarna för stundande positiva rapporter från finanssektorn.
När börserna stängde hade S&P 500 avancerat hela 2,5 procent den största enskilda uppgången sedan den 1:a juni, DJIA 2,3 procent och Nasdaq 2,1 procent. Omsättningen var sommarlåg även i USA. Rykten om att bankerna kommer att presentera bättre rapporter än förväntningarna utgör den injektion som behövs för att locka till sig köparna, vi får väl däremot se hur länge det håller i sig. Detta spås nu bli den katalysator som behövs för att kicka igång ett nytt rally.
Nervositeten börjar anta löjliga proportioner, en dag med fallande kurser och gammelmedia är proppfull med domedagsprofetior, några väl valda ord och uttalanden från PR-maskineriet i USA att de kommer att stötta med så mycket pengar som behövs för att få igång konsumtionen och festen tar fart på några timmar och ”återhämtningen tilltar åter i styrka…”. Jag tycker vi skall vänta någon vecka och se att kurser och volymer tilltar innan vi påstår att ”kapitalet åter flödar in”. Det är trots allt extremt låg omsättning på de flesta av världens börser. Idag rapporterar Goldman Sachs och ryktena gör gällande att rapporten kommer att överraska positivt, vilket fått investerare att spekulera i en uppgång för finanssektorn.
I Asien är det breda uppgångar efter gårdagens rally i USA och den senaste tidens negativa trend. Den höjda ekonomiska prognosen från Singapore och det koreanska stålbolagets Poscos positiva uttalande om produktionen fick regionen på riktigt bra humör under tisdagens börs. Stålproducenter, gruvbolag och finansrelaterade aktier är de som står för de största uppgångarna i Asien nu på morgonen.
Bank of Japan förlänger programmet med uppköp av företagsobligationer. Den Japanska regieringen gör bedömningen att de ekonomiska utsikterna har förbättrats. Det är tredje månaden i rad som framtidsutsikterna höjs. Trots detta ser regeringen det som nödvändigt att stötta varje japansk invånare med 12.000 yen för att kickstarta hushållens konsumtion. Idag på morgonen avancerar Japanska Nikkei med hela 2,5 procent. Detta skriver Bloomberg News.
Den amerikanska S&P 500-terminen ligger just nu på plus 0,25 procent. Hongkong-börsen ligger på över 3 procent plus. Oljepriset stiger och ett fat Brentolja kostar nu 61,3 dollar för ett fat. Dollarn tappar mot Euron men kronan stärks mot både dollarn och euron.